... ...

W międzynarodowym świecie kulinariów Polska od dawna zdobywa uznanie. Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego wyrusza po nowe wyzwania podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie, która odbędzie się w dniach 2-7.02.2024 r. Ten prestiżowy event to doskonała okazja dla kulinarnej elity z całego świata by zaprezentować swoje umiejętności i kreatywność.

 Podczas olimpiady drużyna weźmie udział w kategorii „community catering”. Wojskowi kucharze będą musieli przygotować lunch dla 120 osób, jak również 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. Zgodnie z zapisami regulaminu olimpiady do przygotowania będą trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki – jedna według własnego uznania, druga wegetariańska, natomiast trzecia o niskiej zawartości węglowodanów. 

- Bierzemy udział w kategorii „Community catering”, która polega na ugotowaniu oraz zaserwowaniu lunchu na 120 osób oraz podania zdrowego cateringu dla 24 osób. Jeśli chodzi o doświadczenia: w tej kategorii startujemy po raz drugi. Pierwszy nasz występ w Luksemburgu w 2022 r. został zwieńczony brązowym medalem – mówi st. szer. Robert Stefański. Według Chefa odpowiedzialnego za desery podczas Olimpiady, największym wyzwaniem będzie czas oraz opanowanie nerwów.

Ważnym elementem przygotowań jest również skrupulatne przygotowanie menu. W ostatnich latach zauważalny jest trend, w którym kucharze łączą tradycyjne składniki i techniki z nowoczesnym podejściem, tworząc wyjątkowe oraz zaskakujące smaki. Wojskowi kucharze nie pozostają w tyle, również eksperymentują z połączeniem klasycznych polskich składników z przyprawami, bądź produktami z różnych regionów świata. Wyniki ich ciężkiej pracy będą mieli okazję skosztować, uznani  świecie mistrzowie kulinarni, czyt.  jurorzy oraz goście podczas olimpiady.

- Niestety nie możemy zdradzić naszego menu, ale możemy uchylić rąbka tajemnicy. Jako danie główne podamy rybę, która w końcowym etapie będzie podwędzana, a do produkcji deseru wykorzystujemy troszkę już zapomniany owoc rokitnika. W naszym menu pojawią się także różnego rodzaju warzywa piklowane oraz kozi ser. – wyjaśnia st. sierż. Piotr Welter – kapitan RKWP..

Ponadto Reprezentacja Kucharzy WP nie zapomina o prezentacji dań. Każdy detal, od estetyki podania potraw po profesjonalizm obsługi, jest starannie przemyślany. Kucharze nie tylko rywalizują kulinarnie, ale także w dziedzice estetyki podania dań.

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego to duma polskiej armii. Zdobywała już medale wielokrotnie podczas międzynarodowych konkursów kulinarnych. Reprezentacja Kucharzy WP ma na swoim koncie 7 brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadze kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004, 2008 oraz 2012 roku, oraz dwa w Culinary World Cup w Luksemburgu w 2006 oraz 2022 roku.

               ***

  Skład polskiego zespołu:

  • Chef 1: st. szer. Robert Stefański - 1 Pomorska Brygada Logistyczna w Bydgoszczy, Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych – desery;
  • Chef 2: st.sierż. Radosław Irzemski - 1 Pomorska Brygada Logistyczna w Bydgoszczy, Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych -  danie główne;
  • Chef 3: st. szer. spec. Krystian Domeradzki – 1 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - danie wegetariańskie
  • Chef 4: szer. Paulina Garbacik – 18 Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - dodatki oraz przystawka lunchowa
  • Helper 1: st. kpr. Piotr Pawelec – 16 Pomorska Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - komunikacja z klientem, przygotowanie zastawy,
  • Helper 2: st. szer. spec. Paweł Bazan – 18 Dywizja Zmechanizowana, Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych - utrzymanie czystości w boksie i kontrola HACCAP.

źródło: IWSZ